Wanneer is er sprake van een aparte bedrijfsvestiging?

Een bedrijfsvestiging is een zelfstandig opererend onderdeel van een onderneming. Bij ontslagaanvragen kijkt het UWV of deze intern en extern als aparte eenheid functioneert. Eerst moeten ingeleende werknemers vertrekken. Bij twijfel wordt gekeken naar mogelijke personeelsverschuivingen tussen vestigingen en de impact daarvan.

 

Een ontslagaanvraag ziet op een bedrijfsvestiging, dat wil zeggen een onderdeel van de onderneming van de werkgever dat in de maatschappij als zelfstandige eenheid te herkennen is en een interne zelfstandige bedrijfsvoering heeft. Het is mogelijk dat onder een BV meerdere locaties vallen die wel of die juist niet afzonderlijke bedrijfsvestigingen zijn. Het is soms ook mogelijk dat de activiteiten van twee BV’s in een groep zo nauw met elkaar verbonden zijn dat ze als één bedrijfsvestiging zijn aan te merken.

Het gaat bij de toetsing om twee vereisten voor een eigen identiteit:

  1. Een organisatie die intern dusdanig is ingericht dat zij zelfstandig kan functioneren. In dat kader wordt er gelet op de vraag of het een eigen rechtspersoon is, die zelfstandig financiën en rapportages (eigen balans en W&V-rekeningen) opmaakt, een eigen bedrijfsleiding voert, die ook medewerkers aanneemt en ontslaat, en een eigen medezeggenschap heeft. Hierbij wordt er ook opgelet in hoeverre er regelmatig personeel uitgewisseld wordt, dat wil zeggen dat er ook buiten de reden ziekte en vakantie personeel onderling tussen organisaties wordt uitgeleend.
  2. De eenheid is extern voor derden kenbaar als zelfstandige optredende organisatie. In dat kader wordt er gelet op het naar buiten toe aanbieden van goederen en/of diensten aan een eigen klantengroep, door het gebruik van een eigen naam, website, briefpapier, logo, huisstijl. Verder wordt er gelet of er sprake is van een eigen locatie en registratie bij KvK en hoe ver andere locaties daarvandaan gevestigd zijn.

In geval van twijfel wordt er gekeken naar wat de uitkomst is wanneer twee of meer bedrijfsvestigingen in de ontslagaanvraag worden betrokken, nu de uitkomst daarvan tot een onevenredige verschuiving van personeel en reistijd en dergelijke kan leiden.

Bij de ontslagaanvraag dient de werkgever een personeelsoverzicht met flexwerkers te verstrekken. Daarop dient per persoon aangegeven te worden wat zich hierin voordoet. De werkgever moet bij het stoppen met arbeidsverhoudingen vrijwel als eerste stoppen met de inlening van werknemers van andere bedrijfsvestigingen.

Wat zegt het UWV over een aparte bedrijfsvestiging?

Een bedrijfsvestiging is een onderdeel van de onderneming van de werkgever dat in de maatschappij als zelfstandige eenheid te herkennen is en een interne zelfstandige bedrijfsvoering heeft (zie artikel 1, onderdeel d en artikel 14 van de Ontslagregeling). Bij het afspiegelen moeten als eerste de ingeleende werknemers van een andere bedrijfsvestiging ontslagen worden.

 

Heb je een vraag of een probleem?

Het helpt om even van gedachten te wisselen! 

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact. 

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Heb je een vraag
of een probleem? 

Het helpt om even van gedachten te wisselen

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact.  

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Meer informatie over ontslag via het UWV:

Nadere informatie over opzegging

3.4. Opzeggen arbeidsovereenkomst met een vergunning van UWV-werkbedrijf

3.4.1. Opzeggingsverboden

3.4.1.A. Opzegverbod: de medewerker is ziek

3.4.1.B. Opzegverbod: zwangere medewerkster

3.4.1.C. Opzegverbod: (buitenlandse) militaire dienst

3.4.1.D. Opzegverbod: betrokkenheid bij de medezeggenschap

3.4.1.E. Opzegverbod: discriminatie

3.4.2. Berekenen van de opzegtermijn

3.4.2.A. Opzegtermijn werkgever berekenen

3.4.3. Krijgen ontslagvergunning van het UWV-werkbedrijf

3.4.3.A. Ontslag om bedrijfseconomische gronden en langdurige ziekte

3.4.3.B. Ontslagvergunning UWV voor zover vereist

3.4.4. Opkomen tegen ontslag (na UWV-procedure)

3.4.4.A. Opkomen tegen ontslag zonder toestemming UWV

3.4.4.B. Opkomen tegen ontslag met toestemming UWV

3.4.4.C. Ontslag in strijd met opzegverboden

3.4.4.D. Onregelmatige opzegging

3.4.5. Collectief ontslag groep medewerkers

3.4.5.1. Melding collectief ontslag en overleg

3.4.5.2. Melding collectief ontslag aan betrokken UWV-werkbedrijf

3.4.5.3. Behandeling ontslagverzoek bij collectief ontslag

Vraag en antwoord voor bij de UWV-aanvraag: