Opzegverbod: de medewerker is ziek

Werkgevers mogen zieke medewerkers niet ontslaan binnen 2 jaar, tenzij werknemers hun re-integratieverplichtingen niet nakomen. Reeds gedeeltelijk arbeidsongeschikten zijn beschermd bij “eigen arbeid.” Het opzeggingsverbod vervalt na 2 jaar ziekte tenzij een loonsanctie wordt opgelegd. 

 

Opzegging tijdens ziekte

De werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen, als de medewerker niet in staat is zijn arbeid te verrichten door ziekte (art 7:670-1 BW). Zodra de medewerker weer “zijn arbeid” kan verrichten is het opzeggingsverbod niet meer van toepassing, ook al begint de medewerker niet direct met werken, hoewel hij daartoe in staat is. Het ontslagverbod geldt niet wanneer een medewerker (zo goed als) volledig hersteld is en zijn arbeid weer volledig kan verrichten, mogelijk met enkele aanpassingen in de functie, afdeling, arbeidsbenodigdheden of arbeidsomstandigheden.

Volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers vallen onder het opzeggingsverbod. Een medewerker die deels arbeidsongeschikt is, maar die toch niet instaat is om “zijn” werk (volledig) te verrichten valt ook onder het ontslagverbod. In hoofdstuk 2.2. wordt nader ingegaan op ziekte en datgene dat daarbij van belang is (2.2.).

Voor een medewerker die reeds gedeeltelijk arbeidsongeschikt is voordat hij bij een werkgever in dienst treedt geldt, dat hij niet arbeidsongeschikt is voor “zijn arbeid”. Dat is anders indien hij het werk waarvoor hij is aangenomen niet meer volledig kan verrichten, aangezien het opzeggingsverbod dan wel van toepassing is.

Nadere info voor specialisten

Maximale duur van het verbod van twee jaar

Het opzeggingsverbod geldt niet meer zodra de medewerker langer dan twee jaar de geschiktheid mist om zijn arbeid te verrichten (art 7:670-1 BW). Daarmee is gezegd dat de ontslagvergunning aangevraagd kan worden voor die tijd, terwijl deze pas gebruikt kan worden door opzegging na de periode van twee jaar.

Is de medewerker al ziek op het moment dat de werkgever vergunning aanvraagt?

Het gaat er om of de medewerker ziek was op het moment dat de ontslagvergunning wordt aangevraagd bij het UWV Werkbedrijf. Oftewel niet het moment van versturen van het verzoek, maar het moment van ontvangen bij het UWV is van belang. Meldt de medewerker zich later ziek, dan geldt het opzeggingsverbod niet (art 7:670-1 BW).

De werkgever mag de zieke medewerker niet met opzegging dreigen

Het is niet toegestaan dat de werkgever tegen de medewerker zegt dat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd en dat de opzeggingstermijn gaat lopen zodra de medewerker hersteld is.

In hoofdstuk 3.4.3.4.B wordt ingegaan op de gevolgen van het niet in acht nemen van de opzeggingsverboden (3.4.4.C.).

Het opzeggingsverbod tijdens ziekte geldt niet, wanneer …..

De medewerker kan geen beroep doen op het opzeggingsverbod als hij niet de verplichtingen naleeft die voor zieke medewerkers gelden (art 7:670a-1 BW). Daarbij gaat het om de plicht:

  • om mee te werken bij het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak;
  • passende arbeid te aanvaarden;
  • redelijke voorschriften op te volgen en mee te werken aan maatregelen om hem in staat te stellen de eigen of andere passende arbeid te verrichten;

Op deze verplichtingen van medewerkers tijdens ziekte gaat hoofdstuk 2.2.2.1.B. nader in (2.2.2.1.B.). Kan de medewerker een gegronde reden of redenen aanvoeren om niet aan bovenstaande verplichtingen mee te werken, dan handelt hij niet in strijd met artikel 660a en is het opzeggingsverbod onverkort van kracht (art 7:660a BW).

Mocht een zieke medewerker bovenstaande verplichtingen niet nakomen, dan dient de werkgever het UWV Werkbedrijf om toestemming te vragen voordat hij de zieke medewerker ontslaat.

Nadere info voor specialisten

Specialist

mr Ulli Hoogland

Bij Arbeidsrechter.nl zijn er meerdere specialisten die u kunnen bijstaan. Over dit onderwerp kunt u in het bijzonder worden bijgestaan door de heer mr. U. Hoogland. Hij is namelijk degene die over dit onderwerp de NOVA-erkende Masterclass geeft aan advocaten.

Heeft u een geschil en wilt u dat bespreken met de heer Hoogland?
Bel dan 08877-08855 (het eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend).

 

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:

3.0. De verschillende redenen voor ontslag

3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege

3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden

3.3. Opzegging arbeidsovereenkomst zonder toestemming UWV (proeftijd / ontslag op staande voet / pensioen / faillissement / opzegging door werknemer)

3.4. Opzeggen arbeidsovereenkomst met een vergunning van UWV-werkbedrijf (bedrijfseconomisch / langdurig ziekte)

3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)

3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden

3.7. Werkloosheid

3.8. Sociaal-plan en outplacement

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.