Van welke datum in dienst van de werknemer wordt uitgegaan?

UWV telt contracten bij dezelfde werkgever samen als de onderbreking maximaal zes maanden was. Ook dienstverbanden bij opvolgende werkgevers of binnen een concern tellen mee. Voor contracten vóór 1 juli 2015 geldt een grens van drie maanden. Dit bepaalt de duur van het dienstverband.

 

 

De indiensttredingsdatum is de datum waarop de werknemer bij de werkgever is begonnen met werken, mogelijk eerst op grond van een tijdelijk contract.

Als de werknemer eerder bij de werkgever heeft gewerkt, bijvoorbeeld als uitzendkracht, is het van belang of in dat eerdere contract de aard van de arbeid gelijk is. Indien de werknemer dezelfde werkzaamheden deed, dan telt de diensttijd als uitzendkracht mee.

Voor het samentellen van de contracten bij dezelfde werkgever geldt overigens niet dat de werkzaamheden en functies gelijk hoeven te zijn. Bij een onderbreking van minder van 6 maanden, wordt gekeken naar het eerste contract.

Wat zegt het UWV over van welke datum in dienst van de werknemer moet worden uitgegaan?

Voor de berekening van de duur van het dienstverband worden een of meer voorafgaande arbeidsovereenkomsten tussen dezelfde partijen, die elkaar met tussenpozen van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd, samengeteld. Arbeidsovereenkomsten worden geacht elkaar te hebben opgevolgd, indien de werknemer achtereenvolgens in dienst is geweest bij verschillende werkgevers die, ongeacht of inzicht bestond in de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer, redelijkerwijze geacht moeten worden ten aanzien van de verrichte arbeid elkaars opvolger te zijn.

Arbeidsovereenkomsten worden geacht elkaar te hebben opgevolgd, indien de werknemer achtereenvolgens in dienst is geweest bij verschillende werkgevers die deel uitmaken van een groep, indien van werknemers die in dienst zijn bij deze werkgevers verwacht wordt dat zij regelmatig binnen deze groep van functie veranderen. In afwijking van het hierboven genoemde, worden voorafgaande arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2015 zijn aangegaan niet samengeteld als zij elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van meer dan drie maanden.

Voor de berekening van de duur van het dienstverband worden van een werknemer bij een of meer voorafgaande arbeidsovereenkomsten tussen dezelfde partijen, of tussen een werknemer en een opvolgende werkgever, die elkaar met tussenpozen van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd, samengeteld.

Onder opvolgende werkgever wordt verstaan de situatie waarin een werkgever ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijs geacht moet worden opvolger te zijn, ongeacht of inzicht bestaat in de hoedanigheid van geschiktheid van de werknemer, waarmee aangesloten wordt bij de formulering van opvolgend werkgeverschap in de zogenoemde ketenbepaling.

Arbeidsovereenkomsten worden geacht elkaar te hebben opgevolgd, indien de werknemer achtereenvolgens in dienst is geweest bij verschillende werkgevers die deel uitmaken van een groep, indien is overeengekomen dat van werknemer die in dienst zijn bij de werkgevers verwacht wordt dat zij regelmatig binnen deze groep van functie veranderen. De ratio van deze bepaling is hierin gelegen dat er concerns zijn die een employability-beleid voeren waarbij van de werknemer in beginsel wordt verwacht dat zij regelmatig van functie veranderen. Het is in dat geval redelijk om eerdere dienstverbanden binnen dezelfde groep mee te tellen bij de berekening van de duur van het dienstverband ook als er geen sprake is van elkaar ten aanzien van de arbeid opvolgende werkgevers.

In afwijking van het hierboven genoemde worden arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2015 zijn aangegaan niet samengeteld voor de berekening van de duur van het dienstverband als zij elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van meer dan drie maanden. Voor alle arbeidsovereenkomsten die voorafgaan aan de laatste arbeidsovereenkomst die voor 1 juli 2015 is aangegaan geldt dus dat ze alleen worden samengeteld als de onderbreking drie maanden of korter was. Als de onderbreking langer duurt dan zes maanden geldt op grond van de hoofdregel reeds dat voorafgaande arbeidsovereenkomsten niet worden samengeteld.

 

Heb je een vraag of een probleem?

Het helpt om even van gedachten te wisselen! 

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact. 

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Heb je een vraag
of een probleem? 

Het helpt om even van gedachten te wisselen

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact.  

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Meer informatie over ontslag via het UWV:

Nadere informatie over opzegging

3.4. Opzeggen arbeidsovereenkomst met een vergunning van UWV-werkbedrijf

3.4.1. Opzeggingsverboden

3.4.1.A. Opzegverbod: de medewerker is ziek

3.4.1.B. Opzegverbod: zwangere medewerkster

3.4.1.C. Opzegverbod: (buitenlandse) militaire dienst

3.4.1.D. Opzegverbod: betrokkenheid bij de medezeggenschap

3.4.1.E. Opzegverbod: discriminatie

3.4.2. Berekenen van de opzegtermijn

3.4.2.A. Opzegtermijn werkgever berekenen

3.4.3. Krijgen ontslagvergunning van het UWV-werkbedrijf

3.4.3.A. Ontslag om bedrijfseconomische gronden en langdurige ziekte

3.4.3.B. Ontslagvergunning UWV voor zover vereist

3.4.4. Opkomen tegen ontslag (na UWV-procedure)

3.4.4.A. Opkomen tegen ontslag zonder toestemming UWV

3.4.4.B. Opkomen tegen ontslag met toestemming UWV

3.4.4.C. Ontslag in strijd met opzegverboden

3.4.4.D. Onregelmatige opzegging

3.4.5. Collectief ontslag groep medewerkers

3.4.5.1. Melding collectief ontslag en overleg

3.4.5.2. Melding collectief ontslag aan betrokken UWV-werkbedrijf

3.4.5.3. Behandeling ontslagverzoek bij collectief ontslag

Vraag en antwoord voor bij de UWV-aanvraag: