Kun je uitstel vragen bij het UWV voor de onderhandeling over ontslag?

Bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst kan de werkgever formulier A indienen en direct 14 dagen uitstel aanvragen om te onderhandelen. Bij overeenstemming vraagt de werkgever nogmaals 14 dagen uitstel vanwege de wettelijke bedenktijd van de werknemer. Formulieren B en C volgen bij geen akkoord.

 

Bij formulier A wordt onder meer de vraag gesteld of de werkgever de werknemer een vaststellingsovereenkomst wil gaan aanbieden, waarbij wordt gevraagd of er direct een uitstel wordt gevraagd voor 14 dagen. Het advies is om inderdaad direct een uitstel te vragen. Als de werkgever daarvoor kiest, dan hoeven de andere formulieren B en C eerst niet direct te worden ingediend. Er kan dan een voorstel worden voorgelegd aan de werknemer.

Het gesprek met de voor ontslag voorgedragen werknemer kan plaatsvinden. Het is belangrijk om dat kort na het indienen van formulier A te doen, bij voorkeur de volgende dag of twee dagen later.

In dat gesprek wordt aan de werknemer een vaststellingsovereenkomst en een toelichting daarop verstrekt. Er wordt daarbij direct een tweede afspraak ingepland met de werknemer. Deze periode wordt derhalve volop benut om tot een overeenstemming te komen met werknemer. Het is aan werkgever om wel of niet te onderhandelen over het gedane voorstel.

Werkgever ontvangt bericht van het UWV, waarin de ontvangst van formulier A wordt bevestigd en wordt bevestigd dat er twee weken uitstel van de procedure wordt verleend teneinde in onderhandeling te gaan met de werknemer. Aangegeven wordt op welke datum uiterlijk de formulieren B en C ingediend moeten worden. Deze datum is belangrijk. Als er overeenstemming wordt bereikt, dan kan bij het UWV worden aangegeven dat er overeenstemming is bereikt. Aangezien de werknemer een bedenktermijn heeft van twee weken, zal aan het UWV opnieuw uitstel van de procedure gevraagd worden in verband met deze bedenktermijn. Als de bedenktermijn verstreken is en de werknemer heeft daar geen beroep op gedaan, kan aan het UWV bericht worden dat de procedure kan worden ingetrokken.

Als er geen overeenstemming wordt bereikt met werknemer, dan wel als de werknemer een beroep doet op de bedenktermijn, dienen de overige formulieren B en C te worden ingediend bij het UWV. Dit dient tijdig te gebeuren op de datum die het UWV heeft aangegeven in haar schrijven. Gebeurt dit niet, dan loopt de aanvrager het risico dat de aanvraag niet in behandeling wordt genomen. Een aanvraag kan overigens opnieuw ingediend worden, doch als werknemer inmiddels ziek is geworden levert dat mogelijk een probleem op.

 

Wat geeft het UWV aan over wachttijd voor onderhandelen over vaststellingsovereenkomst?

Bij het wachten in verband met onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst, moet er een voorlopige aanvraag in gediend worden. Dan moet de werkgever formulier A volledig ingevuld naar het UWV opsturen. Daarnaast moet de werkgever als bijlage een lijst mee sturen met daarop de naam en adresgegevens en het Burgerservicenummer van de werknemer(s) voor wie een ontslagvergunning aanvraagt wordt. Bij de voorlopige aanvraag heeft de werkgever 14 dagen de tijd om er met de werknemer uit te komen. Wanneer er een vaststellingsovereenkomst getekend is, kan de werkgever een verzoek om uitstel van 14 dagen doen, omdat de werknemer bij een vaststellingsovereenkomst altijd 14 dagen bedenktijd heeft.

 

Heb je een vraag of een probleem?

Het helpt om even van gedachten te wisselen! 

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact. 

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Heb je een vraag
of een probleem? 

Het helpt om even van gedachten te wisselen

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact.  

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i

Meer informatie over ontslag via het UWV:

Nadere informatie over opzegging

3.4. Opzeggen arbeidsovereenkomst met een vergunning van UWV-werkbedrijf

3.4.1. Opzeggingsverboden

3.4.1.A. Opzegverbod: de medewerker is ziek

3.4.1.B. Opzegverbod: zwangere medewerkster

3.4.1.C. Opzegverbod: (buitenlandse) militaire dienst

3.4.1.D. Opzegverbod: betrokkenheid bij de medezeggenschap

3.4.1.E. Opzegverbod: discriminatie

3.4.2. Berekenen van de opzegtermijn

3.4.2.A. Opzegtermijn werkgever berekenen

3.4.3. Krijgen ontslagvergunning van het UWV-werkbedrijf

3.4.3.A. Ontslag om bedrijfseconomische gronden en langdurige ziekte

3.4.3.B. Ontslagvergunning UWV voor zover vereist

3.4.4. Opkomen tegen ontslag (na UWV-procedure)

3.4.4.A. Opkomen tegen ontslag zonder toestemming UWV

3.4.4.B. Opkomen tegen ontslag met toestemming UWV

3.4.4.C. Ontslag in strijd met opzegverboden

3.4.4.D. Onregelmatige opzegging

3.4.5. Collectief ontslag groep medewerkers

3.4.5.1. Melding collectief ontslag en overleg

3.4.5.2. Melding collectief ontslag aan betrokken UWV-werkbedrijf

3.4.5.3. Behandeling ontslagverzoek bij collectief ontslag

Vraag en antwoord voor bij de UWV-aanvraag: