Wat is een deeltijdontslag?

Deeltijdontslag mag als volledig ontslag de bedrijfsvoering belemmert. Werkgevers moeten schriftelijk een nieuw contract voor minder uren aanbieden. De werknemer krijgt een transitievergoeding naar rato. Dit kan via UWV of een vaststellingsovereenkomst. Strikte afspiegeling kan roosterproblemen veroorzaken, waardoor deeltijdontslag onvermijdelijk kan zijn.

 

 

In principe wordt ontslag aangevraagd voor de hoeveelheid uren die in het contract staan, maar in specifieke gevallen kan een deeltijdontslag verkregen worden. Dat wil zeggen toestemming om een werknemer volledig te ontslaan, terwijl de werkgever heeft aangeboden direct aansluitend een nieuwe deeltijdbetrekking aan te gaan met de werknemer. Dit wordt toegestaan als het volledige ontslag de bedrijfsvoering te zeer raakt en dat niet anders is op te lossen. Denk aan situaties waarbij de inzet van meerdere werknemers is vereist, wat niet meer opgevangen kan worden als iemand volledig wordt ontslagen.

Het niet nakomen van de toezegging maakt de beschikking niet nietig, maar de werknemer kan dan wel bij de kantonrechter herstel van de dienstbetrekking vragen of mogelijk op grond van wanprestatie en goed werkgeverschap de toezegging afdwingen. In geval van een deeltijdontslag via het UWV, krijgt de werknemer naar evenredigheid van de vermindering van de uren een transitievergoeding. Deeltijdontslag kan ook via een vaststellingsovereenkomst geregeld worden, dusdanig dat de werknemer die meer dan 5 uur verliest een WW-uitkering kan aanvragen. In dat geval doet de werknemer er ook verstandig aan om een transitievergoeding te vragen naar rato van het verlies aan uren.

Wat zegt het UWV over deeltijdontslag?

Artikel 4 Ontslagregeling: Er bestaat geen redelijke grond voor opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische omstandigheden, indien het aantal werknemers dat voor ontslag wordt voorgedragen groter is dan het aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen, tenzij dit onvermijdelijk is en de werkgever de werknemers waarvan de arbeidsplaats gedeeltelijk vervalt schriftelijk heeft aangeboden de arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden voort te zetten voor het resterende deel van de overeengekomen arbeidsduur.

De arbeidsovereenkomst is ondeelbaar. De toestemming voor opzegging van een arbeidsovereenkomst (of de ontbinding daarvan) kan dan ook uitsluitend de gehele arbeidsovereenkomst betreffen waardoor deeltijdontslag niet mogelijk is. Dit was zo geregeld in het Ontslagbesluit en is ook thans de strekking van onderhavig artikel waarin geregeld wordt dat er geen redelijke grond voor ontslag is als het aantal werknemers dat voor ontslag wordt voorgedragen groter is dan het aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen. Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat in geval sprake is van een functie die door twee werknemers wordt uitgeoefend in het kader van een duobaan, voor de toepassing van dit artikel sprake is van twee arbeidsplaatsen. Echter onder omstandigheden kan een structurele aanpassing van de personele bezetting, anders dan door middel van volledig ontslag van één of meer bepaalde medewerkers, noodzakelijk zijn. In dergelijke situaties zullen partijen uit het oogpunt van goed werkgeverschap en werknemerschap eerst in onderling overleg het eens moeten zien te worden over het aanpassen van de omvang van de arbeidsovereenkomst. In de praktijk wordt deze weg ook vaak gevolgd maar voor die gevallen waar dat niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt op de hoofdregel een uitzondering gemaakt als aannemelijk is dat deeltijdontslag onvermijdelijk is en de werkgever de werknemers van wie de arbeidsplaats gedeeltelijk vervalt, schriftelijk heeft toegezegd een nieuwe arbeidsovereenkomst te zullen aangaan onder dezelfde voorwaarden, doch voor een minder aantal uren, is deeltijdontslag mogelijk. In het verleden hebben de Nationale Ombudsman en de Hoge Raad deeltijdontslag onder deze restricties toelaatbaar geoordeeld.

Ter verduidelijking enkele praktijkvoorbeelden van situaties waar deeltijdontslag noodzakelijk was. Een klein bedrijf dat zonwering plaatst, heeft twee monteurs in dienst. Door een halvering van de orderportefeuille zijn de montagewerkzaamheden structureel afgenomen. Aangezien het plaatsen van zware rolluiken de fysieke inzet van minimaal twee monteurs tegelijk vereist, kan het bedrijf niet volstaan met slechts één medewerker in dienst houden. Dan kan er immers helemaal niet meer geplaatst worden. Een ander voorbeeld betreft een restaurant dat altijd veel klandizie heeft gehad voor zakenlunches. Door allerlei oorzaken neemt deze omzet af: bedrijven verlaten de buurt, een economische recessie speelt op etc. Er zijn op enig moment nog nauwelijks klanten en dus ook weinig omzet en inkomsten tijdens de lunch. De werkgever kan dan op bedrijfseconomische gronden besluiten de lunch als verliespost te schrappen en nog slechts in de avonduren open te blijven. Het restaurantpersoneel is echter volledig nodig om dan de minimaal vereiste bezetting te kunnen invullen, doch voor een minder aantal uren. Kinderopvangorganisaties kunnen worden geconfronteerd met een daling van het aantal aangemelde kinderen of een daling van het aantal uren dat per kind wordt afgenomen. Daardoor vervallen bepaalde groepen/diensten op bepaalde dagen/dagdelen. Aantallen benodigde medewerkers kunnen variëren per dag(deel). Op dinsdagen is er doorgaans veel behoefte, op woensdagen weer minder. Onverkorte toepassing van het afspiegelingsbeginsel kan dan leiden tot onoverkomelijke roosterproblemen op sommige dagen/dagdelen, en daarmee mogelijk tot strijd met overheidsvoorschriften (veiligheid). Strikte afspiegeling kan tot gevolg hebben dat er op bepaalde dagen/dagdelen te weinig personeel is, terwijl juist dan de voltallige bezetting vereist is. Door deze specifieke omstandigheid kan deeltijdontslag onvermijdelijk, en daardoor toelaatbaar zijn. Het spreekt voor zich dat alvorens aan deeltijdontslag wordt toegekomen de werkgever eerst tracht de door toepassing van het afspiegelingsbeginsel ontstane roosterprobleem op te lossen door de werknemer aan te bieden op andere dagen of dagdelen de arbeid te laten verrichten.

 

Heb je een
Probleem?

Vrijblijvend bellen voor de 
Oplossing?

08877-08877
Even contact?

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact. 

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i


Heb je een
Probleem?

Vrijblijvend bellen voor de 
Oplossing?

08877-08877
Even contact?

Door van gedachten te wisselen krijg je meer inzicht en gevoel voor het probleem. Je begrijpt ook beter wat er mogelijk is.

Je belt ons, we bespreken de situatie en je krijgt advies.
Daar laten we het eerst bij!

Als het verder nodig is dan kun je op ons rekenen. We kunnen je verder ondersteunen, voor je bemiddelen of voor je procederen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst even vrijblijvend en dus kosteloos contact.  

Wij zijn de mensen van arbeidsrechter.nl
arbeidsrechtkantoor
AN-i


Meer informatie over ontslag via het UWV:

Nadere informatie over opzegging

3.4. Opzeggen arbeidsovereenkomst met een vergunning van UWV-werkbedrijf

3.4.1. Opzeggingsverboden

3.4.1.A. Opzegverbod: de medewerker is ziek

3.4.1.B. Opzegverbod: zwangere medewerkster

3.4.1.C. Opzegverbod: (buitenlandse) militaire dienst

3.4.1.D. Opzegverbod: betrokkenheid bij de medezeggenschap

3.4.1.E. Opzegverbod: discriminatie

3.4.2. Berekenen van de opzegtermijn

3.4.2.A. Opzegtermijn werkgever berekenen

3.4.3. Krijgen ontslagvergunning van het UWV-werkbedrijf

3.4.3.A. Ontslag om bedrijfseconomische gronden en langdurige ziekte

3.4.3.B. Ontslagvergunning UWV voor zover vereist

3.4.4. Opkomen tegen ontslag (na UWV-procedure)

3.4.4.A. Opkomen tegen ontslag zonder toestemming UWV

3.4.4.B. Opkomen tegen ontslag met toestemming UWV

3.4.4.C. Ontslag in strijd met opzegverboden

3.4.4.D. Onregelmatige opzegging

3.4.5. Collectief ontslag groep medewerkers

3.4.5.1. Melding collectief ontslag en overleg

3.4.5.2. Melding collectief ontslag aan betrokken UWV-werkbedrijf

3.4.5.3. Behandeling ontslagverzoek bij collectief ontslag

Vraag en antwoord voor bij de UWV-aanvraag: