2.7.1.4. Ook schade bij werknemer, als werkgever wel maatregelen had genomen
Een werkgever is aansprakelijk als het ontbreken van maatregelen leidt tot groter risico of schade. Hij kan ontsnappen aan aansprakelijkheid door te bewijzen dat schade in dezelfde omvang zou zijn ontstaan, zelfs met de vereiste maatregelen, zoals bij onvermijdelijke gevolgen ondanks veiligheidsmiddelen.
Een werkgever is aansprakelijk als hij niet de vereiste maatregelen heeft genomen (2.7.1.1.), tegen gevaren die hem bekend hadden moeten zijn (2.7.1.2.) op het moment waarop het gevaar heeft geleidt tot schade (2.7.1.3.).
Hij kan aan aansprakelijkheid ontkomen, als hij aantoont dat de schade ook in dezelfde omvang was ontstaan, wanneer hij wel de vereiste maatregelen had genomen. Dus wanneer het wel of niet nemen van maatregelen geen invloed heeft op de kans op schade, dan wel op de omvang van de schade, dan is de werkgever niet aansprakelijk. Het komt er op neer dat het niet nemen van maatregelen de werkgever slechts dan schadeplichtig maakt, als medewerkers hierdoor een groter risico lopen. Een groter risico, doordat er een grotere kans op schade is of doordat, als de schade zich voordoet, deze schade groter is door het niet nemen van de vereiste maatregelen.
Beschikt een medewerker niet over de vereiste veiligheidshelm, dan hangt het van de ernst van het ongeluk af of de werkgever aansprakelijk is. Dat zal het geval zijn, wanneer de medewerker een stuk gereedschap op zijn hoofd krijgt en daardoor gewond raakt. De werkgever zal niet snel het bewijs kunnen leveren dat de medewerker met helm de schade in dezelfde omvang had geleden. Er kunnen echter ook andere zaken naar beneden vallen waartegen een helm niet echt bescherming biedt. Een werkgever die kan aantonen dat de medewerker ook was overleden als de medewerker de vereiste helm op had, is niet aansprakelijk.