4.5.3.2. Wat behoort er niet tot het loon?

Niet tot het loon behoren aftrekbare kosten, onkostenvergoedingen, reiskosten, negatief loon, bijdragen aan ziektekosten, vrijgestelde loonbestanddelen, en aanspraken. Ook schadevergoedingen, zoals bij een ongeval, ontslag of overlijden, kunnen buiten het loon vallen, afhankelijk van de voorwaarden die daarbij gelden.

 

Tot het loon behoort niet:

  • Aftrekbare kosten, wat nader wordt uitgewerkt in hoofdstuk 4.5.3.2.A. (4.5.3.2.A.).
  • Niet belaste (onkosten)vergoedingen, wat uitgewerkt wordt in hoofdstuk 4.5.3.2.B. (4.5.3.2.B.).
  • Reiskostenvergoedingen, zie hoofdstuk (4.5.3.2.C.)
  • Negatief loon, waarbij het gaat om in het verleden te veel betaald loon, waardoor later het loon wordt verlaagd, wat in hoofdstuk 4.5.3.2.D. wordt uitgewerkt (4.5.3.2.D.).

Verder behoort er niet tot het loon:

  • Bijdrage van de medewerker in een ziektekostenregeling. Houdt de werkgever hiervoor bedragen in op het loon van de medewerker, dan wordt dit niet tot het loon gerekend.
  • Vrijgestelde loonbestanddelen (4.5.4.1.).
  • Aanspraak op een pensioenregeling (4.3.), aanspraak op een vergoeding van een opleiding of een aanspraak op een eenmalige vergoeding in geval van overlijden of ongeval (3.6.), dan wel een aanspraak op een vergoeding of periodieke uitkeringen bij het einde van de arbeidsovereenkomst (4.5.5.).

Een aanspraak is het recht op een uitkering als bepaalde voorwaarden zich voordoen. Voor een aanspraak moeten premies voldaan worden, waarbij het kan gaan om een werkgeversdeel en een werknemersdeel. Deze premies behoren niet tot het loon, waardoor het werknemersdeel op het loon in mindering komt en het werkgeversdeel niet meetelt. De uiteindelijke uitkering (bijv. pensioen) is mogelijk belast, wat vaak loon uit een vroegere dienstbetrekking is (4.5.3.1.A.). Voldoet de regelingen niet aan de daarvoor gestelde voorwaarden, dan is de aanspraak wel onderdeel van het loon. Dit recht wordt dan direct belast. De latere uitkering is dan (grotendeels) belastingvrij.

  • Al datgene wat de medewerker van de werkgever ontneemt (steelt) of niet van de werkgever krijgt (bijv. van een collega krijgt) zonder dat de werkgever hiermee uitdrukkelijk of stilzwijgend heeft ingestemd.
  • Mogelijk behoren ook niet tot het loon de (immateriële) schadevergoeding ingeval van een ongeluk of beroepsziekte (2.7.), schadevergoeding bij ontslag (4.5.5.) of uitkering bij overlijden van de medewerker (3.6.).

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:

4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)

4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)

4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)

4.4  VUT-regeling

4.5. Afdracht van loonbelasting en premies

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.