2.8.2. Rechten en plichten van de overnemer van de onderneming

Bij overgang van onderneming behouden medewerkers hun arbeidsvoorwaarden en cao-rechten bij de nieuwe werkgever. Dit gebeurt automatisch, zelfs zonder nieuw contract. Medewerkers kunnen bezwaar maken tegen de overgang en bij de oude werkgever blijven. De nieuwe werkgever is aansprakelijk voor rechten vanaf de overnamedatum.

 

Rechten / plichten

Medewerkers kunnen hun rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst en de cao tegenover de nieuwe werkgever (overnemer) inroepen (art 7:663 BW). Hierbij is het niet nodig dat zij met deze nieuwe werkgever nieuwe arbeidsovereenkomsten sluiten. De overgang van de arbeidsovereenkomsten vindt van rechtswege plaats door de overdracht (verkoop) en op het tijdstip van de overname van de onderneming. Zelfs medewerkers waarvan de overnemer niet wist dat zij een arbeidscontract met de overdrager hadden, krijgen van rechtswege een arbeidsovereenkomst met de overnemer. De overnemer die met dergelijke medewerkers wordt geconfronteerd kan, als hij daardoor schade lijdt, deze schade mogelijk op de overdrager verhalen die hem als overnemer beter had moeten inlichten.

Herhaaldelijk doet zich de situatie voor waarbij er sprake is van overgang van onderneming, terwijl partijen dit niet wisten of anders handelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de medewerkers bij de overdrager in dienst blijven en worden uitgeleend aan degene die in feite het bedrijf heeft overgenomen. Ook dan zijn de medewerkers van rechtswege bij de overnemer in dienst van wie zij loon en tewerkstelling kunnen vorderen. Willen bepaalde medewerkers en de overdrager deze consequentie niet, dan kunnen die medewerkers zich verzetten tegen de overgang van de arbeidsovereenkomst (2.8.4.). Vervolgens gaan die medewerkers en overdrager er van uit dat hun arbeidsovereenkomst met de overdrager (stilzwijgend) is voortgezet. Van deze krijgen zij het loon doorbetaald, terwijl ze worden uitgeleend aan degene die de onderneming overneemt.

Hieronder wordt ingegaan op de volgende vragen:

  • Welke cao is er van toepassing? (2.8.2.1.)
  • Verandert de werkgever door het veranderen van de rechtsvorm? (2.8.2.2.)
  • Wie moet er over welke periode loonbelasting en premies inhouden? (2.8.2.2.)
  • Over welke periode is de overnemer of de overdrager aansprakelijk tegenover de medewerkers? (2.8.2.2.)

Tot slot volgt er een nadere uitwerking van de positie van de overnemer (2.8.2.3.).

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:

2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.

2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer

2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)

2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).

2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever

2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie

2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever

2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract

2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten

2.10. Staking en andere collectieve acties

2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.