5.1.6.4. Instemming OR is niet gelijk instemming werknemers
HomeInstemming OR is niet gelijk instemming werknemers
De ondernemer legt schriftelijke besluiten aan de OR voor, inclusief toelichting. Bij geen instemming kan de OR het besluit vernietigen. De ondernemer kan bij de kantonrechter toestemming vragen als de OR onredelijk handelt of het besluit noodzakelijk is door zwaarwegende argumenten.
Hoewel de ondernemingsraad als vertegenwoordigers van medewerkers is aan te merken brengt instemming van de raad nog niet met zich mee dat een individuele medewerker aan die verandering is gebonden. De medewerker kan stellen dat hij volgens de arbeidsovereenkomst recht heeft op de vorige regeling en dat hij slechts aan de nieuwe regeling gebonden is als hij hiermee zelf instemt.
Veel medewerkers weten niet dat zij zich in bepaalde gevallen tegen de nieuwe regeling of de opheffing van de regeling kunnen verzetten. Weten zij dit wel, dan wordt verzet vaak achterwege gelaten. Past de werkgever de nieuwe regeling toe, zonder dat medewerkers zich hiertegen verzetten, dan kunnen zij geacht worden stilzwijgend met de nieuwe regeling te hebben ingestemd. Gebondenheid van de medewerker doet zich ook voor, als het arbeidscontract voorschrijft dat de medewerker gebonden is aan het vaststellen, wijzigen en intrekken van regelingen of systemen waarmee de ondernemingsraad heeft ingestemd. Is de regeling een reglement waarin arbeidsvoorwaarden worden geregeld, dan gelden er nadere voorschriften wil de medewerker aan het wijzigen of intrekken gebonden zijn (1.6.).
Binnen 24 uur krijgt u helderheid over het probleem en de oplossingen. Hiermee kunt u zelf verder of wij gaan voor u bemiddelen of procederen.
Erkende opleidingen arbeidsrecht
Lees meer over onze erkende opleidingen en interactieve cursusdagen
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)