5.1.6.3. De procedure om instemming ondernemingsraad te vragen
HomeDe procedure om instemming van de OR te vragen
De ondernemer legt schriftelijke besluiten aan de OR voor, inclusief toelichting. Bij geen instemming kan de OR het besluit vernietigen. De ondernemer kan bij de kantonrechter toestemming vragen als de OR onredelijk handelt of het besluit noodzakelijk is door zwaarwegende argumenten.
De ondernemer die een regeling of systeem wil vaststellen, wijzigen of intrekken, legt dit voornemen schriftelijk voor aan de ondernemingsraad. Daarbij worden de beweegredenen verstrekt en bovendien aangegeven wat de gevolgen voor de medewerkers zullen of kunnen zijn. Vervolgens wordt er minimaal eenmaal overleg gepleegd over het voornemen. Tijdens of na de vergadering geeft de ondernemingsraad te kennen of deze zijn instemming wel of niet verleent. Dit gebeurt schriftelijk. Na het wel of niet verlenen van instemming kan de ondernemer het besluit nemen en vervolgens tot uitvoering van dit besluit overgaan, waarvan de ondernemer de ondernemingsraad op de hoogte stelt (art 27-2 WOR).
Stemt de ondernemingsraad niet in met het besluit, dan loopt de ondernemer het risico dat de raad de nietigheid van het besluit inroept. Dit kan de ondernemingsraad inroepen binnen een maand nadat de raad van het besluit op de hoogte raakte. Het vernietigen van het besluit gebeurt schriftelijk door een verklaring hierover aan de ondernemer te richten (art 27-5 WOR).
De ondernemer die geen instemming heeft verkregen kan om toestemming van de kantonrechter vragen om het besluit te nemen, opdat het besluit niet vernietigd kan worden door de ondernemingsraad. Het vragen van toestemming kan ook, als de raad niet binnen een redelijke termijn een beslissing neemt. De kantonrechter verleent alleen toestemming, als de beslissing van de ondernemingsraad onredelijk is of het besluit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende argumenten (art 27-4 WOR). Hierbij is het voor de raad van groot belang dat deze zijn afwijzende beslissing schriftelijk en uitvoerig motiveert (art 27-2 WOR).
Binnen 24 uur krijgt u helderheid over het probleem en de oplossingen. Hiermee kunt u zelf verder of wij gaan voor u bemiddelen of procederen.
Erkende opleidingen arbeidsrecht
Lees meer over onze erkende opleidingen en interactieve cursusdagen
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)