1.1.2.10 Leerovereenkomst (leerlingwezen)

Een leerovereenkomst richt zich op het leerproces van een leerling. Bij productieve arbeid en gezag van de werkgever kan een arbeidsovereenkomst ontstaan, die eindigt als de termijn verstreken is. Loonbelasting en premies zijn dan van toepassing.

 

Een leerovereenkomst is een overeenkomst waarbij een leerling werk gaat verrichten bij een werkgever, teneinde een bepaald vak te leren. Er is dan doorgaans geen arbeidsovereenkomst, omdat de overeenkomst zich richt op de opleiding. Bij de overeenkomst staat het opdoen van kennis en vaardigheden centraal, dit als onderdeel van het leerproces (belang van de leerling). Een leerovereenkomst kan echter ook het belang van de werkgever dienen, wanneer de leerling beloningswaardige arbeid verricht. Bij een korte leerperiode (paar weken) zal het leerelement meestal overheersen (belang van de leerling). Bij een lange periode (paar maanden of meer) zal het belang van de werkgever bij het werk een grotere rol gaan spelen. Het belang van de leerling (leren) is vrijwel nooit ondergeschikt aan het belang van de werkgever (productieve arbeid). Als dit toch reeds het geval is bij het begin van de periode, dan is er naast de leerovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst aanwezig. Doordat de leerperiode gewoonlijk zal bijdragen aan de opleiding van de medewerker, is er doorgaans geen arbeidsovereenkomst. Partijen kunnen er evenwel bewust voor kiezen om juist wel een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Een nadere uitwerking van de leerovereenkomst wordt elders gegeven (7.).

Bij uitzondering is er naast de leerovereenkomst ook sprake van een arbeidsovereenkomst. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als het leerelement vanaf het begin ondergeschikt is aan het verrichten van productieve arbeid, terwijl de medewerker (leerling) wel onder het gezag van de werkgever valt en rechtstreeks van de werkgever loon ontvang. Deze arbeidsovereenkomst eindigt doorgaans van rechtswege, wanneer de tijd is verstrekken waarvoor zij is aangegaan (3.1.). De werkgever dient dan niet alleen loonbelasting en premies volksverzekering in te houden op de vergoeding, maar ook premies werknemersverzekering (4.5.7.2.).

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:

1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?

1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer

1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)

1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract

1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)

1.6. Reglement / personeelshandboek

1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen

1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap

1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV

1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.