![](https://www.arbeidsrechter.nl/wp-content/uploads/arbeidsrechter-header-mobile-2.jpg)
Titel
Korte inleiding
Inhoudsopgave 3.4.
Kan het in redelijkheid van de werkgever verlangd worden dat hij de arbeidsovereenkomst met de medewerker laat voortduren?
De mishandeling zal natuurlijk sneller een dringende reden opleveren dan een bedreiging, dat op zijn beurt weer ernstiger is dan een belediging. Mishandelen, bedreigen en beledigen doen zich in veel gradaties voor, terwijl van groot belang is in hoeverre de ander de misdraging kan bewijzen. Verder speelt natuurlijk een rol, wat de wederpartij heeft gedaan en wat de overige omstandigheden van het geval zijn. Daarbij wordt vooral gedacht aan de gemoedstoestand van de medewerker op het bewuste moment.
Bepaald taalgebruik is in de ene organisatie (of deel van de organisatie) zeer beledigend, terwijl ze elders gebruikelijk kunnen zijn. Belediging zal ernstiger zijn, wanneer het ter kennis van vellen is gekomen, als het gericht is op vernederen en weloverwogen is geuit. Een belediging als “klootzak” en “lul” is vaak geen dringende reden, hoe onacceptabel het ook kan zijn. Van belang is dat dergelijke uitingen vaak niet op zich staan, bijvoorbeeld doordat zij vooraf zijn gaan door ander gedrag. Het geheel kan een verstoorde arbeidsrelatie opleveren, wat een gewichtige reden is om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden (3.3.).
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Einde met wederzijds goedvinden en de vaststellingsovereenkomst
3.2. Einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege
3.3. Ontbinding dienstverband door kantonrechter
3.7. Werkloosheid en WW-uitkering
3.8. Sociaalplan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.