Door de Wnra vallen ambtenaren en openbaar onderwijzend personeel onder privaat arbeidsrecht met arbeidsovereenkomsten. De ambtelijke status blijft bestaan, met een nieuwe Ambtenarenwet voor specifieke regels. Politieke ambtsdragers, politie, justitie en defensie zijn uitgezonderd. Bijzonder en openbaar onderwijs kennen nu gelijke arbeidsregels.
Medewerkers in dienst van de overheid en onderwijzend personeel en vallen eveneens onder het private arbeidsrecht. Op grond van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) worden ambtenaren en werknemers in de private sector zoveel mogelijk gelijkgetrokken.
Medewerkers in dienst bij de overheid
Tot de overheid behoren natuurlijk het rijk, de provincies en gemeenten etc., maar ook (publiekrechtelijke) instellingen met een publieke taak, zoals product- en bedrijfschappen, de Sociale Verzekeringsbank, de SER, de ziekenfondsraad, Orde van Advocaten, etc. Bij de overheid vallen sinds 1 januari 2020 de meeste ambtenaren onder het private arbeidsrecht. Na de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) heeft een ambtenaar namelijk een arbeidsovereenkomst in plaats van een (eenzijdige) aanstelling.
Ambtenaar
Een medewerker bij de overheid werkt thans op grond van een arbeidsovereenkomst. In dat geval kan ervan uitgegaan worden dat hetgeen dat op deze website wordt behandeld, in beginsel ook van toepassing is op deze medewerkers.
De ‘ambtelijke status’ en ook het begrip ‘ambtenaar’ verdwijnen niet. Iedere medewerker in dienst van een overheidswerkgever blijft ambtenaar. De overheid is en blijft een bijzondere werkgever, omdat zij er is voor het algemeen belang. Daarom is er een nieuwe Ambtenarenwet. Hierin zijn alleen die onderwerpen opgenomen die direct te maken hebben met de ambtelijke status, zoals ambtseed, integriteitsbeleid, het vervullen van vertrouwensfuncties en de beperking van grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.
Uitzonderingen
Een aantal groepen is uitgezonderd van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit komt door de omschrijving van het begrip ‘ambtenaar’ in de artikelen 1 t/m 3 van de Ambtenarenwet 2017. Deze groepen vallen niet onder het private arbeidsrecht, maar behouden hun publiekrechtelijke rechtspositie. Het gaat daarbij onder meer om de politieke ambtsdragers, politieambtenaren, leden van de rechterlijke macht en defensieambtenaren.
Onderwijzend personeel
Voor werkgevers en werknemers in het bijzonder onderwijs heeft de Wnra geen gevolgen. Voor het openbaar onderwijs is er wel iets veranderd. De ambtelijke aanstellingen die medewerkers daar hadden, zijn gewijzigd in private arbeidsovereenkomsten. Net als in het bijzonder onderwijs, is het private arbeidsrecht op grond van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. De rechtspositie van medewerkers in het bijzonder en openbaar onderwijs is daarmee gelijk gesteld. In een aparte wet in verband met de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs is geregeld dat openbare scholen en instellingen geen overheidswerkgever in de zin van de Ambtenarenwet 2017 worden.
Binnen 24 uur krijgt u helderheid over het probleem en de oplossingen. Hiermee kunt u zelf verder of wij gaan voor u bemiddelen of procederen.
Erkende opleidingen arbeidsrecht
Lees meer over onze erkende opleidingen en interactieve cursusdagen
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over: