4.1.5.3. Loonbelasting over te laat betaald loon

Loonbelasting wordt ingehouden bij uitbetaling of opeisbaarheid. Zelfs zonder betaling blijft de werkgever verplicht premies en belasting tijdig af te dragen. Bij achterstallig loon wordt inhouding berekend per tijdseenheid, bijvoorbeeld per maand, en niet over het totale bedrag ineens.

 

Voor de loonbelasting is de werkgever belasting verschuldigd op het tijdstip waarop de werkgever het loon uitbetaald of waarop de medewerker het loon kan vorderen. Dit betekent dat de werkgever de loonbelasting en dergelijke moet inhouden op het tijdstip waarop de werkgever verplicht is tot uitbetaling over te gaan. Dit is bijvoorbeeld het einde van de maand of week. Betaalt de werkgever het verschuldigde loon niet, dan heeft dat geen invloed op de verplichting om loonbelasting en premies volks en werknemersverzekering in te houden en af te dragen.

Een werkgever die over een bepaalde periode geen loon uitbetaalt en geen inhouding doet, moet die inhouding later niet over het totale bedrag berekenen dat hij ineens uitkeert. Hij rekent de bedragen toe naar tijdseenheden. Bij een uitkering van bijvoorbeeld drie maanden loon hoort de volgende berekening. Bepaal één maandloon en de inhouding daarop en vermenigvuldig deze inhouding met drie. Dit wordt ingehouden op de uitbetaling van het loon over drie maanden.

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:

4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)

4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)

4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)

4.4  VUT-regeling

4.5. Afdracht van loonbelasting en premies

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.