4.1.10.4. Werkkleding en gereedschap voor uitvoering werk
HomeWerkkleding en gereedschap voor uitvoering werk
Medewerkers kunnen schriftelijk machtigen dat kosten voor werkgerelateerde kleding en gereedschap op hun loon worden ingehouden. Het minimumloon en vakantiegeld moeten gewaarborgd blijven. Afspraken hierover in arbeidsovereenkomsten zijn niet toegestaan; inhoudingen zijn alleen mogelijk via een intrekbare schriftelijke volmacht.
In een arbeidsovereenkomst kan worden bedongen dat medewerkers verplicht zijn om de arbeid te verrichten in bepaalde kleding of te werken met bepaalde gereedschappen, waarvoor zij zelf zorg moeten dragen. Ook zonder dergelijke bepalingen kunnen medewerkers hiertoe gehouden zijn als dit gebruikelijk is in een bepaalde bedrijfstak.
Binnen redelijke grenzen kan overeengekomen worden dat de werkgever zorgt voor deze kleding of gereedschappen die normaal voor rekening van de werknemer komen. De werkgever behoudt zich mogelijk het eigendom voor tot het door de werknemer is afbetaald. In de arbeidsovereenkomst mag niet bedongen worden dat de werkgever deze bedragen gaat inhouden. De medewerker kan de werkgever naast de arbeidsovereenkomst wel schriftelijk machtigen om op het salaris bedragen in te houden die de werkgever gebruikt voor het betalen van de kleding en gereedschappen die de medewerker dient te bekostigen (art 7:631-1 BW). Elders wordt nader ingegaan op (werk)kleding (7.).
Welke machtiging de werknemer ook afgeeft, er moet wel steeds het minimumloon betaald worden.
Een werknemer moet minimaal het minimumloon en minimum vakantiegeld blijven ontvangen (art 7:632 lid 2 BW). Deze ondergrens aan inkomen tijdens de diensttijd van de werknemer, geldt voor overdracht, verpanding, schadevergoeding en te veel betaald loon. De ondergrens geldt ook voor besteding die de werkgever namens de werknemer doet op grond van een volmacht door de werknemer.
De werkgever moet er dus op toezien dat de medewerker een bepaald minimum inkomen blijft ontvangen. Deze ondergrens aan inkomen geldt alleen als de arbeidsovereenkomst nog niet is geeindigd, omdat bijvoorbeeld een volledige verrekening mogelijk is na het einde van het dienstverband.
Binnen 24 uur krijgt u helderheid over het probleem en de oplossingen. Hiermee kunt u zelf verder of wij gaan voor u bemiddelen of procederen.
Erkende opleidingen arbeidsrecht
Lees meer over onze erkende opleidingen en interactieve cursusdagen
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over: