Titel
Korte inleiding
Inhoudsopgave 3.4.
Kan het in redelijkheid van de werkgever verlangd worden dat hij de arbeidsovereenkomst met de medewerker laat voortduren?
In eerste instantie kan misleiding plaatsvinden door liegen of verstrekken van valse diploma’s of getuigschriften. Gebeurt dit teneinde een baan te krijgen, dan kan dat een reden voor ontslag op staande voet zijn. Heeft een werkgever zich echter ook misdragen, dan kan de omstandigheid zo zijn dat ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is. Bij voorgaande kan gedacht worden aan een sollicitant die liegt bij het geven van antwoord op een discriminerende vraag van de werkgever. Dat kan zich bijvoorbeeld voordoen, als de medewerker meent dat de werkgever hem/haar zal discrimineren, wanneer hij aan de werkgever antwoord geeft op een vraag over zwangerschap, geloofsovertuiging of seksuele geaardheid.
Misleiden kan ook plaatsvinden door verzwijgen. Verzwijgen is iets niet zegen, dat bekend is en dat degene behoort te zeggen. De werkgever moet zich realiseren dat sollicitanten met elkaar in concurrentie zijn om een vacature te vervullen, waarbij zij hun sterke punten naar voren brengen en hun zwakke punten verbergen. Toch mag een sollicitant niet alles achterhouden omdat hij daarmee de werkgever sterk kan benadelen. Dient een sollicitant te weten dat hij de geschiktheid mist voor het normaal vervullen van de functie, dan dient de sollicitant dit uit eigen beweging aan de werkgever te melden. Mag een werkgever er op vertrouwen dat bepaalde beperkingen zich niet voordoen, waardoor hij hiernaar niet hoeft te vragen, dan is het aan de sollicitant om dergelijke belangrijke beperkingen in zijn functioneren te melden (6.3.1.3.). Voorgaande impliceert dat de sollicitant het analfabeet zijn of het doof zijn doorgaans moet melden, dat hij bijvoorbeeld gewrichtsproblemen niet mag verzwijgen wanneer het gaat om lichamelijk zwaar werk. Een griepje, het dragen van contactlenzen etc. maakt hem doorgaans niet ongeschikt voor een functie en dit kan daardoor onvermeld blijven. Het verzwijgen van medische beperkingen tijdens de sollicitatie kan een reden zijn om het loon tijdens ziekte niet door te betalen (2.2.2.3.).
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Einde met wederzijds goedvinden en de vaststellingsovereenkomst
3.2. Einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege
3.3. Ontbinding dienstverband door kantonrechter
3.7. Werkloosheid en WW-uitkering
3.8. Sociaalplan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.