Titel

Home3.4.1.2. Gevolgen van een nietige proeftijd

Korte inleiding

  • optie 1
  • optie 2

Inhoudsopgave 3.4.

Nietige proeftijd

Indien er geen geldige proeftijd is, dan kan de medewerker de nietigheid van de opzegging inroepen, wegens het ontbreken van een ontslagvergunning van het UWV Werkbedrijf, waardoor de arbeidsovereenkomst nog van kracht is. Dit kan de medewerker in of buiten rechte doen. Gebeurt het buiten rechte, dan zal de medewerker er verstandig aandoen om het inroepen van de nietigheid schriftelijk vast te leggen. Dan komt hij later niet voor bewijsproblemen te staan. De termijn waarbinnen hij de nietigheid in moet roepen is zes maanden vanaf het moment dat de opzegging hem heeft bereikt (3.4.3.4.A.).

Loon en tewerkstelling vorderen

Na het inroepen van de nietigheid kan de medewerker loon en wedertewerkstelling vorderen. De werkgever is loon verschuldigd over de periode dat de medewerker bereidt was om te werken (3.4.3.4.A.). Boven op het verschuldigde loon kan een verhoging van 50 procent plus de wettelijke rente komen (4.1.5.1.).

Instellen vorderingen bij de kantonrechter

Als de werkgever weigert op de vordering van de medewerker in te gaan, dan zal de medewerker een loonvordering en vordering tot tewerkstelling bij de kantonrechter indienen. Slechts bij uitzondering wordt de loonvordering van de medewerker gematigd door deze slechts toe te wijzen tot een bepaalde datum (3.4.3.4.A.).

Zolang er strijd is over de vraag of de medewerker recht op loon heeft, komt de medewerker niet in aanmerking voor een uitkering ingevolge de werkloosheidswet (of ziektewet). De medewerker kan in bepaalde gevallen wel in aanmerking komen voor een voorschot op deze uitkeringen. Het is ook mogelijk dat de medewerker een bijstandsuitkering krijgt voor de periode die duurt tot de rechter beslist. Dit laatste kan vaak niet voorkomen dat de medewerker in financiële problemen geraakt. De medewerker heeft belang bij een spoedeisende procedure (7.).

Reactie van de werkgever voordat vast staat of de proeftijd nietig is

De werkgever die weet dat de medewerker de geldigheid van de proeftijd betwist, hoeft de loonvordering van de medewerker niet af te wachten. Deze loonvordering laat mogelijk op zich wachten waardoor de aan de medewerker verschuldigde loonsom zal stijgen, terwijl de medewerker ook tewerkstelling en daarmee terugkeer op het werk kan vorderen. De werkgever kan een ontbinding voor zover vereist vragen. Het gaat dan om een ontbinding voor zover later komt vast te staan dat er geen proeftijd is en de arbeidsovereenkomst nog van kracht is (3.3.4.). Ook het opzeggen van de arbeidsovereenkomst na het ontvangen van een ontslagvergunning voor zover vereist van het UWV Werkbedrijf behoort tot de mogelijkheden (3.4.3.3.B.). In beide gevallen dient de werkgever wel voldoende zwaarwegende redenen te hebben voor deze voorwaardelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Blijkt later dat de opzegging nietig is wegens het ontbreken van een geldige proeftijd, dan is de arbeidsovereenkomst nog van kracht en treed de voorwaardelijke beëindiging daarvan in. De ontbinding of opzegging voor zover vereist ligt op een latere datum dan de vernietigde opzegging tijdens de ongeldige proeftijd. Dat betekent dat de medewerker loon kan vorderen tot de datum waarop de arbeidsovereenkomst wel rechtsgeldig is ontbonden of opgezegd.

Gratis specialistisch advies

Verder zoeken

Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:

3.1. Einde met wederzijds goedvinden en de vaststellingsovereenkomst

3.2. Einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege

3.3. Ontbinding dienstverband door kantonrechter

3.4. Opzeggen arbeidscontract door werkgever of werknemer, waaronder ontslag tijdens de proeftijd, ontslag op staande voet, opzegging met toestemming UVW, collectief ontslag en opzeggen tijdens faillissement

3.5. Ontbindende voorwaarde

3.6. Overlijden medewerker

3.7. Werkloosheid en WW-uitkering

3.8. Sociaalplan en outplacement

Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.