Specialisten informatie – bij hoofdstuk 4.3

Doordat veel medewerkers onder een CAO vallen, geldt voor hen veelal ook dat er pensioenregelingen zijn. In andere situaties is het regelen van een pensioen niet verplicht en afhankelijk van de toekenning door de werkgever. In hoeverre blijft het pensioen bestaan als er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten en wat als de werkgever een bijdrage wil gaan verlangen, zodat de medewerker gaat meebetalen in de opbouw van het pensioen? 

 

Aangaan vaststellingsovereenkomst en wilsovereenstemming in verband met vroegpensioen

Hof Den Bosch 3 juni 2014 en 12 mei 2015, in de zaak in de zaak Werknemer / Havam

Een werknemer krijgt een voorstel om vervroegd uit dienst te treden, waartoe zijn werkgever het inkomen gaat aanvullen, dusdanig dat de werknemer netto een gelijk inkomen krijgt. De werkgever gaat er daarmee niet op achteruit in zijn inkomen. Dit wordt deels gefinancierd met de pensioenvoorziening(en) die er zijn. Nu is het de vraag of naast de VUT-regeling, ook de regeling voor vervroegd pensioen wordt aangesproken. De werknemer stelde dat dit niet was overeengekomen, want deze regeling voor vervroegd pensioen gaat ten koste van het ouderdomspensioen. De werknemer wenst dat niet en probeert dit verschil op de werkgever te verhalen. De werkgever stelt dat onderdeel van de regeling is dat ook deze regeling voor vervroegd pensioen wordt meegenomen. De werknemer stelt eerst dat de werkgever wanprestatie pleegt door ten onrechte dat mee te nemen, waarop de werkgever stelt dat het meenemen hiervan bedongen was en het ook niet anders kan. De werknemer stelt vervolgens dat zijn werkgever wist dat hij bij een juiste voorstelling van zaken deze regeling niet had gesloten. De werknemer moet deze dwaling bewijzen en slaagt daarin niet, mede door de eigen verklaringen.

Volgens de Hoge Raad:
“Tussen partijen staat vast dat het de bedoeling was dat het inkomen van [appellant] tot de pensioengerechtigde leeftijd hetzelfde zou blijven, ondanks het vertrek van [appellant] bij Havam. Slechts daarvan was Havam op de hoogte. Niet valt in te zien waarom Havam op grond van de onderliggende berekening moest weten dat voor [appellant] van doorslaggevend belang was dat de VPtech niet tot uitkering zou komen. Voorts is het hof van oordeel dat, voor zover [appellant] met deze stelling heeft bedoeld een grondslag aan zijn vordering toe te voegen, dat in strijd is met de in artikel 347 lid 1 Rv besloten liggende zogenaamde twee-conclusie-regel.”

Naar de uitspraak
Naar de uitspraak

 

Werkgever handelt niet als goed werkgever door alsnog bijdrage in pensioen te vragen

Hof Leeuwarden 25 september 2012 in de zaak werknemer / Privateer Yachts

Een werkgever die ten onrechte een CAO in 5 jaar tijd niet is nagekomen, wordt onder andere verplicht om alsnog de pensioenpremie te betalen. De werkgever laat de werknemer weten dat deze dan ook zijn deel van de pensioenopbouw moet betalen. De werkgever heeft dat zelf aan de pensioenfonds al moeten betalen, waarna de werkgever dat kan verhalen op de werknemer. Hoewel de periode waarover betaald moet worden al meer dan 5 jaar gelden achter partijen ligt, speelt verjaring hier niet. De werkgever mag verhaal zoeken op de werknemer voor het werknemersdeel, nadat de werkgever zelf deze premie heeft betaald. Nu de werkgever pas veel later heeft betaald, is de verjaringstermijn van vijf jaar nog niet verstreken.

De vraag is dan of de werkgever in alle redelijkheid nog verhaal mag zoeken op de werknemer. De werkgever had overigens aan de werknemer een betalingsregeling aangeboden, zodat de werknemer in termijnen en zonder rente zijn werknemersdeel kan voldoen. Er deed zich evenwel een bijzonderheid voor, namelijk dat de werkgever een vonnis had waarmee deze de pensioenschade op een derde kon verhalen, waarvan zij evenwel door een regeling met die derde heeft afgezien. Met deze achtergrond vond het hof het onredelijk om daarboven ook verhaal op de werknemer te zoeken, zodat deze vordering strand in het goed werkgeverschap.

Volgens de Hoge Raad:
“13. Wanneer juist is dat in dit bedrag van € 63.309,26 het werknemersdeel van de pensioenpremies is begrepen, geldt het volgende. Privateer en [directeur Beheer B.V.] hadden kennelijk over en weer vorderingen op elkaar. Het stond hen ter beëindiging van deze geschillen vrij een allesomvattende regeling te treffen en het stond Privateer in dat kader eveneens vrij af te zien van haar recht tot executie van het vonnis van de rechtbank van 16 december 2009. Dat neemt niet weg dat Privateer in dit vonnis een vergoeding is toegekend voor de door haar geleden schade ter zake van de afdracht van tot 1 januari 2005 aan het Bedrijfstakpensioenfonds verschuldigde pensioenpremies. Nu niet gesteld of gebleken dat deze vordering niet inbaar was, moet ervan worden uitgegaan dat dit het geval is geweest. Door in die omstandigheden alsnog betaling van het aandeel van [appellant] in de verschuldigde pensioenpremies te vorderen handelt Privateer ten opzichte van [appellant] niet als een goed werkgever. “

Naar de uitspraak

 

 
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.

 

Onze opleidingen arbeidsrecht

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die van een geringe naar een grondige basis wil in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HRM, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren en doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf willen handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat uit 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. U krijgt bij iedere cursusdag een werkboek met een uitgewerkte juridische analyse als naslagwerk.

Lees meer

Onze opleidingen

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die een grondige basis wenst in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HR, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren. Degene die doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat u 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. 

Lees meer

Training HR + AI

In deze Post-Master werkt u aan alle bouwstenen van uw oplossend vermogen. Juist in het tijdperk van AI is het belangrijk om doortastend, doelgericht, kritisch en verbindend te zijn. Dit is dus veel meer dan een AI-training. Het gaat om jou en hoe je integraal vraagstukken kan oplossen met een menselijke maat. 

Interactieve cursusdagen in ons HR + AI - centrum

Lees meer