Specialisten informatie – Uitleg concurrentiebeding (art 7:653 BW)

Een concurrentiebeding moet helder en specifiek zijn. Bij onduidelijkheid geldt de meest gunstige uitleg voor de werknemer. Uitbreidingen, zoals nieuwe vestigingen of producten, vallen er niet automatisch onder. De werkgever moet expliciet aangeven wat onder het beding valt om afdwingbaarheid te waarborgen.

Uitleg concurrentiebeding

Het vereiste van geschrift is een waarborgfunctie dat de werknemer weet wat de beperkingen zijn wat betreft het geografische, functionele en temporele bereik, waardoor het van belang is dat het beding duidelijk dient te zijn. Het gaat hierbij niet om een beperkte of werknemersvriendelijke uitleg. De Hoge Raad stelt dat het gaat om de zin die partijen in de gegeven omstandigheden en gelet op de gehele overeenkomst aan het beding mochten toekennen en naar wat zij in dit opzicht redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten: Arrest Ghisyawan/LAN Alyst, HR 4 april 2003, JAR 2003 / 107 en Arrest Kluft/B&W Supermarkten, HR 18 november 1983, NJ 1984 / 274 met verwijzing naar Arrest Haveltex, HR 13 maart 1981, NJ 1981 / 635.

Indien deze Haveltex-formule niet tot een eenduidig antwoord leidt, eerst dan speelt de contra proferentem regel. Dat wil zeggen dat in geval van onduidelijkheid over de uitleg van het beding, dit uitgelegd dient te worden ten nadele van degene die de bepaling heeft bedongen: Hof Leeuwarden 14 december 2005, RAR 2006 / 29. Normaal is dat de werkgever. Vergelijk ook artikel 6:238 lid 2 BW: “Bij twijfel over de betekenis van een beding, prevaleert de voor de wederpartij gunstigste uitleg.”

Indien is bedongen dat een werknemer niet werkzaam mag worden binnen 30 kilometer van een vestigingsplaats van de werkgever, speelt de vraag of dat ook geldt voor vestigingsplaatsen die eerst na het tekenen van het concurrentiebeding zijn gevestigd. Het antwoord hierop kan niet eenduidig met het Haveltex-criterium gegeven worden, waarna het contra proferentem regel ten voordele van de werknemer uitwijst: Vergelijk Rb. Assen 16 maart 1993, JAR 1993 / 76. Vergelijkbaar is een uitbreiding van het leveringsprogramma, zonder dat is bedongen dat ook toekomstige producten onder het beding vallen: Ktr. Breda 8 november 1995, JAR 1995 / 263.
 

 
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.

 

Onze opleidingen

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die een grondige basis wenst in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HR, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren. Degene die doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat u 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. 

Lees meer

Training HR + AI

In deze Post-Master werkt u aan alle bouwstenen van uw oplossend vermogen. Juist in het tijdperk van AI is het belangrijk om doortastend, doelgericht, kritisch en verbindend te zijn. Dit is dus veel meer dan een AI-training. Het gaat om jou en hoe je integraal vraagstukken kan oplossen met een menselijke maat. 

Interactieve cursusdagen in ons HR + AI - centrum

Lees meer